Διαλυματα, Οξεα, Βασεις , pH, Δυναμικη Ισορροπία
Η μετάφραση στα Αγγλικά του πΧ ή του πχ
Ένας αριθμός που προσδιορίζει πόσα μόρια νερού υπάρχουν σε ενα κυβικο μικρόμετρο
Ένας αριθμός που προσδιορίζει πόσα ιόντα Η30+ υπαρχουν σε συγκεκριμένο όγκο στο νερό
Η ζάχαρη δεν φαίνεται με το μάτι γιατι έχει εξαφανιστεί
Η ζάχαρη δεν φαίνεται με το μάτι αλλα το βάρος του νερού έχει αυξηθεί από πριν
Η ζάχαρη χάθηκε αλλα έχει αφήσει τη γλύκα της στο νερό (όπως μια κολώνια που χάνεται αλλα αφήνει το άρωμά της)
Η ζάχαρη μετατράπηκε σε επιπλέον νερό
Εμφανιζεται θολοτητα γιατι η έντονη αναταραχή του νερού κανει τα άτομα του ασβεστιου να χτυπιούνται μεταξυ τους και να ενώνονται σε ασβέστιο που ειναι άσπρο
Εμφανιζεται θολοτητα γιατι η έντονη αναταραχη του νερού διευκολύνει τη διάλυση του διοξειδίου του άνθρακα που υπαρχει στην αναπνοή μας στο νερό. Τα μόρια του διοξειδίου του ανθρακα αντιδρουν με την ουσία που ειναι διαλυμένη στο ασβεστόνερο και δημιουργείται μια νεα ουσια (νεα μόρια) πολύ λιγότερο διαλυτη στο νερό.
Το αλατι εχει προθερμανθει και ετσι λυωνει τον παγο
Το αλατι ειναι ελαφρως οξινο (γι αυτο μας καιει καπως τη γλώσσα) ενω ο παγος εχει χαρακτηριστικά βασης (πχ ειναι γλιστερος). Καθως αντιδρουν ο πάγος λυώνει.
Το αλατονερο παγωνει σε μικροτερες θερμοκρασίες απο το νερό. Αν σχηματιστεί λιγο αλατονερο, νεο νερό που θα φυγει απο τον πάγο για να διαλυθεί σε αυτο, δύσκολα θα ξαναγυρισει στην οργανωμενη μορφη του πάγου.
Κανενα απο τα παραπάνω
Αν προσθεσουμε νερό θα διαλυθει και αλλο αλάτι γιατι το νερό θα "χωράει" και αλλο
Αν ανεβάσουμε τη θερμοκρασία θα διαλυθεί και άλλο αλάτι γιατι η εντονοτερη κινητικότητα των ιόντων Να και Cl θα κανει πιο πιθανο να "πεταχτεί" κάποιο από αυτα στο διαλυμα και να "παρασυρθεί"
Αν προσθέσουμε και άλλο νερό θα διαλυθεί και άλλο αλάτι γιατι τα ιοντα Na και Cl θα αραιωσουν, θα ειναι πιο απιθανο να πεσουν και να ενωθουν με τον κρυσταλλο του αλατιου και άρα θα κυριαρχει η αντιθετη διαδικασια (οπου ιοντα φευγουν απο τον κρυσταλο).